آنچه در این مطلب خواهید خواند:

مشخصات کتاب:

مثبت فکر نکنید/ نویسنده: گابریله اوتینگن/ مترجم:حسین رحمانی/ انتشارات ترجمان علوم انسانی/ 428 صفحه/ شومیز

Gabriele Oettingen

Rethinking Positive Thinking: Inside the New Science of Motivation,2015

موضوع کتاب مثبت فکر نکنید

این کتاب به صورت متفاوتی، از دیدگاه روانشناسی به تحلیل و بررسی مثبت اندیشی مناسب و افراطی میپردازد و به خواننده روش‌های جدیدی برای نیل به اهدافش نشان می‌دهد. نکته اصلی این کتاب برنامه ریزی ابداعی نویسنده با نام ووپ است. راهکاری که به مخاطب کمک میکند، هم واقع بین باشد، هم مثبت اندیش و هم منطقی!

گابریله اوتینگن (نویسنده) کیست؟

گابریله اوتینگنروانشناس آلمانی و استاد روانشناسی در دانشگاه نیویورک و دانشگاه هامبورگ است. تحقیقات او بر این است که مردم چگونه در مورد آینده فکر می‌کنند و این که چگونه بر شناخت، احساسات و رفتار تأثیر میگذارد
 بیشترین شهرت خانم اوتینگن به سبب ارائه نظریه‌ای به نام ووپ است که شرح آن را در کتاب «مثبت فکر نکنید» منتشر کرده است.

درونمایه و نقد کتاب مثبت فکر نکنید

این کتاب نتیجه‌ی بیست سال تحقیق نویسنده گابریله اوتینگن به عنوان یک روانشناس است. او به نقد روانشناسی مثبت گرا میپردازد و در این کتاب عوامل بسیاری را که مانع رسیدن به موفقیت حقیقی می‌شود بررسی می‌کند. 

عموم ما، زمانی که با رویدادهای ناخوشایندی روبرو میشویم، شروع به مثبت اندیشی و تصور لحظات خوب میکنیم، حتی اگر عمیقا مطمئن باشیم هرگز رخ نمی‌دهند. یا به عنوان مثال تلاش میکنیم وزن خود را کاهش دهیم، اما علی رغم ورزش کردن، یا حتی بهانه برای ورزش نکردن، در جای خود ایستاده‌ایم و هیچ پیشرفتی را نمیبینیم. نتیجه چه میشود؟ ناکامی.

نویسنده به خوبی تا اواسط کتاب، با بررسی ساختار مغز، روانشناسی افراد و حتی برنامه ریزی به مخاطب خود نشان می‌دهد که گاهی مثبت اندیشی به طرز افراطی، خود مانع اصلی رسیدن به هدف است. مهم نیست شما تلاش میکنید پولدار شوید، و یا حتی زمانی را برای استراحت روزانه‌تان بگذارید. مهم این است که حتی گاهی علیرغم برنامه ریزی به ایده‌آل مان نمیرسیم.

و اینجاست که با شناخت کاربردی شرایط خودمان، میتوانیم به صورت منطقی و حقیقی در مورد موانع فکر کنیم، و عاقلانه تصمیم بگیریم.

در بخش دوم کتاب وارد برنامه ریزی ابداعی نویسنده با نام ووپ میشویم:

woop = Wish – Outcome – Obstacles – Plan 

به این روایت: شما در مورد اهدافتان یا آرزویتان فکر کنید،سپس مشخص کنید با رسیدن به این خواسته و هدف چه حسی خواهید داشت، مهمترین و بهترین نتایج را شناسایی کنید، سپس موانعی را که ممکن است در سر راهتان قرار گیرند را به طور حقیقی درنظر بگیری و در نهایت برای این‌ها برنامه ریزی اصولی کنید.

فهرست مطالب کتاب مثبت فکر نکنید:

1- رویاپردازی بدون عمل کردن
2- فایده رویاپردازی
3- چگونه ذهنمان را فریب بدهیم؟
4- تعقیب هوشمندانه رویاها
5- تعامل با ضمیر ناخودآگاه
6- جادوی ووپ
7- زندگی با ووپ
8- دوست همیشگی

برنامه ریزی هدفمند با روش ووپ چیست؟ woop

اوتینگن در این کتاب روش چهارمرحله‌ای «مقابلۀ ذهنی» را پیشنهاد می‌کند و نشان می‌دهد که چطور می‌توان از این روش در سه حیطۀ سلامت فردی، روابط دوستی، و مدرسه و محیط کار استفاده کرد.

woop = Wish – Outcome – Obstacles – Plan 

به این روایت: شما در مورد اهدافتان یا آرزویتان فکر کنید،سپس مشخص کنید با رسیدن به این خواسته و هدف چه حسی خواهید داشت، مهمترین و بهترین نتایج را شناسایی کنید، سپس موانعی را که ممکن است در سر راهتان قرار گیرند را به طور حقیقی درنظر بگیری و در نهایت برای این‌ها برنامه ریزی اصولی کنید.

برای مطالعه بهتر این سه سایت را به شما پیشنهاد میدهیم:

https://foroughkazemzadeh.com/woop-law/

https://etminanis.com/woop-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA%D8%9F/

https://www.chetor.com/24601-%D8%A8%D8%B1%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87-%D8%B1%DB%8C%D8%B2%DB%8C-%D8%B1%D9%88%D8%B2%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%A7%DB%8C%D8%AF%D9%87%E2%80%8C%D8%A2%D9%84/

نتیجه‌گیری:

نسخه صوتی این کتاب را تایماز رضوانی خوانده است، که از اپلیکیشن‌های مختلفی همچون نوار، طاقچه و کتابراه قابل دسترس است. در نهایت، کتاب ارزش خواندن داشت، چرا که حتی منطقی‌ترین آدم‌ها هم گاهی دستخوش مثبت اندیشی افراطی یا حتی گاهی تنبلی می‌شوند. این‌ها میتوانند به صورت ناخودآگاه مانعی برای رسیدن به خواسته‌های ما باشند. در مورد برنامه ریزی به روش ووپ، چیز عجیب و غریبی را نمیتوانم ذکر کنم. اینکه واقعا شگفت‌زده ام کرد یا راهکارهای بسیار خوبی داشت. نیمه اول کتاب برای من بیشتر قابل تامل بود. اینکه گاهی چطور به صورت افراطی مثبت فکر میکنم  و موانع موجود را نمیبینم. ایده‌آل بودن شرایط همیشه نیازمند واقع بینی است، و در صورتی که واقع بین نباشیم، مثبت اندیشی خود مانع اصلی رسیدن است.

در مورد برنامه‌ریزی، روش‌های مختلفی مثل بولت ژورنال، ووپ و … وجود دارد، بهترین توصیه من این است: اینها را بخوانید، اما در نهایت روش برنامه ریزی خودتان را با حقایق زندگی‌تان انجام دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *