گزیده: بیهوشی و 2 روش بیهوشی باستانی

بدن-راهنمای-ساکنان-بوک-مگ - بیهوشی

آنچه در این مطلب خواهید خواند:

تاریخچه بیهوشی

واژه بیهوشی “anesthesia” توسط اولیور وِندِل هلمز تکوین یافت که آن را برای اولین بار در بیست ویکم نوامبر 1842 در نامه‌ای که برای ویلیام مورتون نوشته بود به کار برد. این کلمه دارای ریشه یونانی بوده و معنی “فقدان ادراک” یا “عدم حساسیت” می‌باشد.

مردم عهد باستان برای ایجاد بیهوشی از عوامل مخدر از منابع مختلف نظیر الکالوئیدهای خشخاش یا بلادون و یا روشهای فیزیکی مثل خفه کردن با فشار و ضربه مغزی استفاده می‌نمودند. عوامل بیهوش کننده جدید از قرن نوزدهم معرفی شدند.

کوکایین به عنوان اولین داروی بی‌حسی موضعی شناخته می‌شود. اولین بارکوکایین در سال ۱۸۵۹ توسط کارل کولر و سپس به پیشنهاد زیگموند فروید در سال ۱۸۸۴ برای جراحی چشم استفاده شد.

بیهوشی چیست؟

بیهوشی چیست؟ بیهوشی را میتوان اینجور تعریف کرد که فرد بصورت ارادی و غیر ارادی کنترلی بروی قسمتی از بدن یا تمام بدن و محیط فیزیکی خود را ندارد، بیهوشی به طور موقت می تواند موجب بی دردی و فلج موضعی شود.

هيچ چيز درباره‌ي مغز ساده نيست. حتي از دست دادن هوشياري هم مسئله‌ي پيچيده‌اي است. غير از حالت خواب، بيهوشي پزشکي، يا بيهوشي بر اثر ضربه به سر، ممکن است يک فرد دچار اغما باشد (چشم‌ها بسته و کاملاً ناآگاه)، در حالت نباتي باشد (چشم‌ها باز ولي ناآگاه)، و يا اين‌که کاهش هشياري داشته باشد (گهگاه همراه با آگاهي ولي در اکثر موارد با اغتشاش شعور يا عدم آگاهي). باز يک حالت متفاوت، سندروم قفل‌شدگي است. در اين حالت، بيمار کاملاً هشيار است، ولي فلج شده است، و غالباً فقط مي‌تواند با باز و بسته کردن چشم‌ها با ديگران ارتباط برقرار کند.

 

اما بیهوشی در پزشکی، فرایندی است که متخصص بیهوشی با تعیین دوز و استفاده از نوع ماده‌ی بیهوشی عمل میکند. این فرایند باید به‌گونه‌ای باشد که بیمار دقایقی پس از اتمام فرایند بیهوشی به هوش می‌آید و پس از آن به ریکاوری منتقل شده و پس از چنددقیقه تا چندساعت حواسش را بازمی‌یابد

 

معرفی کتاب:

 بدن راهنمای ساکنان – نویسنده: بیل برایسون – ترجمه: دکتر قاسم کیانی مقدم – انتشارات مازیار

کتابی مفید و کاربردی برای هر انسانی که در عصر مدرن زندگی میکند. بدون اینکه با اصطلاحات سنگین و اعداد و رقم‌های زیادی سر و کار داشته باشه. این کتاب رو حتما تو اولویت خوانش ایام عیدتون بذارید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *